Fjärde nyhetsbrevet 2016

Här hittar du årets fjärde nyhetsbrev från Svenska Tvillingklubben. Logga in på våra medlemssidor och läs senaste nytt på tvillingfronten. Efter att du loggat in: Klicka här för att läsa hela nyhetsbrevet!

Jakob med sina tvillingar Inez och Frank.
Dagens höjdpunkt under sjukhusvistelsen var när Jakob och Nathalie fick hålla om sina små. Ju längre desto bättre.

I Dubbelt Upp Nr 4, 2016 kan du bland annat läsa ett nära reportage om Nathalie och Jakob i Göteborg som fick sina tvillingar  Inez och Frank i vecka 27. Efter totalt sju veckor på sjukhus fick familjen till sist komma hem. I reportaget skildras hur tiden på sjukhus med för tidigt födda barn kan vara med glädje, sorg och tuffa hygienrutiner för att undvika att ge de nyfödda infektioner. Nathalie och Jakob berättar även om hur viktigt stödet från familj och vänner var under deras långa sjukhusvistelse.

Ge dina tvillingar vattenvana i vinter!

Ge dina tvillingar vattenvana i vinter.
Redo för nästa sommars badäventyr.

I nyhetsbrevet kan du även läsa mer om hur du kan ge dina tvillingar vattenvana inför nästa sommars söta och salta bad. Börja i badkaret eller badbaljan hemma och följ gärna upp med att gå på babysim med din partner. Det är en investering värd både de pengar och den tid ni lägger ner på att göra barnen tryggare i vattnet.

Hur utvecklas för tidigt födda barn?

I nyhetsbrevet kan du även ta del av forskningsresultat om barn som fötts för tidigt och deras utveckling. De flesta barn som föds mellan 12 och 17 veckor för tidigt överlever. Men hur går det sedan under uppväxten? Du kan även läsa om försök med tillväxthormon som kan minska risken för komplikationer som hjärnblödning och svår lungsjukdom hos barn som föds extremt tidigt.

Förbättra vården vid tvilling-/trillingtransfusion

Socialstyrelsen vill undersöka den vård som ges vid Karolinska Sjukhuset i samband med diagnosen tvillling- och trillingtransfusionssyndrom. Har du fått ta del av vård där i samband med den diagnosen uppmanas du att kontakta Charlotte Nymberg, som är utredare på Socialstyrelsen. Läs mer i vårt nyhetsbrev!

Dela dina vardagsreflektioner med andra!

Era egna bilder och reflektioner om livet som tvilling- och trillingföräldrar är alltid spännande och intressant att läsa om. Vi och andra medlemmar vill gärna ta del av andras berättelser från vardagen. Det behöver inte vara långa texter utan det kan räcka med en bild kopplad till en vardagsreflektion, en insikt eller en anekdot. Eller er berättelse om den allra första tiden med tvillingar eller trillingar. Eller upplevelsen av att åka på semester för första gången med dubbla bebisar i bagaget. Vad hade du velat läsa om?

Berätta hur det är för oss i medlemsberättelsen

Hör gärna av dig om du själv har något att berätta. Vi vill gärna ha en medlemsberättelse i varje Nyhetsbrev. Vi intervjuar per telefon, vi skriver och du får granska och godkänna före publiceringen. Du får vara anonym om du vill.

Ställ dina frågor

Svenska Tvillingklubben får många  mail med frågor.  Jag ber om ursäkt om det ibland tar tid innan du får svar på just din fråga. Jag vill hinna med alla och prioriterar alltid medlemmarnas frågor.

Skriv gärna även ditt telefonnummer i ditt mail då det ibland är enklare och går snabbare för mig att ringa upp och svara på din fråga. Eller ring själva! Det går att nå mig alla vardagar.

Kontakta Svenska Tvillingklubben!

Medlem? Men får inte vårt nyhetsbrev?

Varje gång som vi skickar Dubbelt Upp så studsar några mail tillbaka. Meddela oss när ni byter mailadress så att du får vår information.

Margareta Ölwe
Ordförande Svenska Tvillingklubben