Fjärde nyhetsbrevet 2017

Här hittar du årets fjärde nyhetsbrev från Svenska Tvillingklubben. Logga in på våra medlemssidor och läs senaste nytt på tvillingfronten. Efter att du loggat in: Klicka här för att läsa hela nyhetsbrevet!

Årets fjärde nyhetsbrev

I våra nyhetsbrev bjuder vi på berättelser från verkligheten om det fantastiska livet med tvillingar, men också om frågorna som kan finnas när man väntar och lever med tvillingar. I alla våra berättelser går det att känna igen sig, att hämta kraft och inspiration. Här är något av innehållet i nyhetsbrevet:

Vi hälsar på hos Karin och Erik fem år senare
Familjen pustar ut efter tvillingarnas 5-årskalas med djungeltema.
Familjen pustar ut efter 5-årskalaset med djungeltema.

Tvillingklubben gör nytt besök hos Karin och Erik som fick tvillingar för fem år sedan. Hur har det gått? Och vad händer nu när det är dags för tvillingbrorsorna Alfons och Ferdinand att börja förskoleklass? Logga in och läs mer

Storasyster med viktig roll i tvillingsyskonens liv
Rut, Flora och Lovis.
Tre tuffingar. Från vänster: Rut, Flora och Lovis.

Tvåäggstvillingarna Lovis och Rut, 4,5 år, är bästa vänner och med stor respekt för varandras olikheter. Tillsammans med kloka storasyster Flora, 7 år, blir det perfekt balans i dynamiken mellan syskonen. Läs mer Rut och Lovis och deras relation till varandra och till sin storasyster. Logga in och läs mer

Attitydstudie om surrogatmödraskap bland vårdpersonal
Attitydstudien är publicerad i Acta Paediatrica
Attitydstudien är publicerad i Acta Paediatrica

Frågan om surrogatmödraskap ska bli tillåtet inom svensk hälso- och sjukvård har debatterats de senaste åren. En utredning som gjordes på uppdrag av regeringen föreslog år 2016 att det inte ska vara tillåtet med surrogatarrangemang, där en surrogatmamma blir gravid med avsikten att ge barnet till en annan person eller ett par. Men det är inte olagligt för svenskar att genomföra surrogatarrangemang i andra länder där det är tillåtet. En attitydstudie bland läkare, sjuksköterskor och psykologer visar att runt sex av tio av de svarande var positiva eller neutrala till att surrogatmödraskap ska bli tillåtet för olika grupper. Däremot fanns oro för barnens framtida hälsa och frågor om hur och vem som skulle finansiera surrogatmödraskap.  Logga in och läs mer

Nyfödda kan göra skillnad på smek och smek
Beröring viktig från start.
Beröring viktig från start.

Förmågan att skilja på olika sorters smekningar mot huden finns redan i väldigt tidig ålder. Det framgår av en studie vid Sahlgrenska akademin där blodtillförseln i hjärnan på 6-10 veckor gamla spädbarn undersökts. Logga in och läs mer

Berätta din historia för oss!

Varje berättelse om livet med tvillingar, trillingar eller fler är unik och innehåller både spännande och intressanta iakttagelser och viktiga insikter om livet. Vi tröttnar aldrig på att höra våra medlemmars historier och att återberätta dem i våra nyhetsbrev. Det är värdefullt att dela och höra varandras berättelser. Vi känner igen, känner med och kan lära oss av varandras erfarenheter.

Hör gärna av dig om du själv har något att berätta. Vi vill gärna ha en medlemsberättelse i varje nyhetsbrev. Vi intervjuar per telefon, vi skriver och du får granska och godkänna före publiceringen. Du får vara anonym om du vill.

Ställ dina frågor

Svenska Tvillingklubben får många  mail med frågor.  Jag ber om ursäkt om det ibland tar tid innan du får svar på just din fråga. Jag vill hinna med alla och prioriterar alltid medlemmarnas frågor.

Skriv gärna även ditt telefonnummer i ditt mail då det ibland är enklare och går snabbare för mig att ringa upp och svara på din fråga. Eller ring själva! Det går att nå mig alla vardagar.
Kontakta Svenska Tvillingklubben

Medlem? Men får inte vårt nyhetsbrev?

Varje gång som vi skickar Dubbelt Upp så studsar några mail tillbaka. Meddela oss när ni byter mailadress så att du får vår information.

Margareta Ölwe
Ordförande Svenska Tvillingklubben