Ordförandens berättelse

När jag fick beskedet att jag väntade tvillingar 1992 kom det som för många som en chock. Chocken förbyttes dock snabbt till stor glädje och nyfikenhet. Jag sökte information och litteratur överallt men det fanns inte mycket att läsa. Ett häfte från Socialstyrelsen gjorde mig nästan helt avskräckt. Det fanns heller ingen svensk organisation att ta kontakt med bara utländska. Jag ville ha någon att tala med och få svar på alla mina frågor.

När mina tvillingar var 1 år i april 1993, startade jag Svenska Tvillingklubben, tillsammans med en annan tvillingförälder. Bakom oss stod en grupp sakkunniga personer som ställde sig positiva till en svensk flerbördsorganisation. Sedan 1996 har jag drivit Tvillingklubben själv i samarbete med andra engagerade tvillingföräldrar. Med jämna mellanrum träffar jag de nordiska tvillingorganisationerna och får stimulans och nya ideer. Alla organisationerna bedrivs på helt olika sätt men har ett gemensamt mål. Att ge stöd och information till alla som får fler än ett barn. Cirka 80 procent av alla som väntar tvillingar blir medlemmar och får hjälp och rådgivning av oss.

Det har hjälpt mig oerhört att läsa mycket om tvillingar och jag slukar fortfarande all tvillinglitteratur jag kan hitta. Tre böcker har vi gett ut från Tvillingklubben och jag rekommenderar alla föräldrar att läsa Fler än en, Tid för två och Att leva med tvillingar. Låna gärna ut dem till alla i tvillingarnas omgivning för att öka kunskapen bland släkt och personal.

Margareta Ölwe, ordförande.
Margareta Ölwe, ordförande.

Att få tvillingar var en omtumlande erfarenhet och jag känner mig fortfarande utvald och speciell som tvillingförälder. Det är få förunnat och jag kan bara gratulera alla er som väntar tvillingar. Det är fantastiskt att få två barn på en gång.

Med vänlig hälsning,
Margareta Widell
Ordförande Svenska Tvillingklubben
0738-331510