Tvillingar

Väntar ni tvillingar eller trillingar? – Grattis!

Ni är unika och kommer att tillhöra en liten skara föräldrar med den fantastiska erfarenheten att få tvillingar eller fler.

Många upplever beskedet som en chock. Det är svårt att förstå hur man ska klara den nya situationen. Andra känner direkt att det var det bästa som kunde hända. Hur man upplever beskedet kan vara väldigt olika. För det flesta brukar det vara omtumlande.

Ansträngande graviditet

Att vänta tvillingar är annorlunda än att vänta ett barn. En tvillinggraviditet kräver mycket mer vila och omtanke om din kropp. Vanligtvis blir man sjukskriven mellan vecka 20 och 25 och efter vecka 25 bör man absolut vara sjukskriven.

Det är viktigt att tänka på att två barn i magen är mer ansträngande för kroppen än att vänta ett barn. Risken för havandeskapsförgiftning och andra komplikationer är större liksom sannolikheten att barnen kommer att födas tidigare. En tvillinggraviditet brukar vara i genomsnitt cirka. 36-37 veckor. En trillinggraviditet cirka 32-33 veckor.

Barnmorskor har olika erfarenheter av tvillinggraviditeter och det gäller verkligen att man känner att man har en bra barnmorska. Skulle ni få en barnmorska som ni inte är nöjda med ska ni absolut byta, det är mycket viktigt att träffa en person man känner förtroende för.

Gå vår kurs

Vill ni ha mer information om tvillinggraviditet och tvillingförlossning kan ni gärna anmäla er till vår mycket populära föräldrakurs! Blivande föräldrar från hela landet brukar komma till kurserna eftersom det inte finns så många andra tvillingkurser att tillgå. Medlemmar i Svenska Tvillingklubben kan också ringa till oss när som helst och ställa frågor och få information.